HELAL BELGELENDİRME
Helal, yapılması dinen serbest olan, yasaklanmamış olan her şeydir. İslam’da helal ve haram hükümlerin konulması “yararın sağlanması ve zararın önlenmesi” ilkesine dayanır. Kur’an’da temiz ve yararlı gıdalar ile ilgili hükümler 19 ayette geçer.
Dinimize göre Allah, dilediğini yasaklar. Kural koyma yetkisi Allah’a aittir. Peygamberimiz (sav.), Allah adına konuşur. Allah, adına kural koyabilir. Biz Müslümanlar için Kur’an-ı Kerim, bir hayat rehberi, bir yol klavuzudur. Klavuzu bütün olarak incelediğimizde ahlaklı bir hayata vurgu yapıldığına şahit oluruz. Tüm bunların bileşkesi olarak serbest bırakılan ve yasaklanan alanları görürüz. Dolayısı ile serbest bırakılan alanlar “helal”, yasak alanlar ise “haram” olarak adlandırılır.
Özetle, Müslümanlar için helal, hayvanların besmele ile kesilmesinden ibaret bir kavram değildir.
Dünyada ilk olarak gıdanın Müslüman tüketici için uygun olanlarına “helal gıda” tanımlaması ve belgelendirilmesi çalışmaları başlamıştır. Bu çalışmalar Müslümanların azınlık olduğu topluluklarda bir zaruret olarak ortaya çıkmıştır. İlerleyen zamanda gıda dışında kapsamlar söz konusu hale gelmiş ve tüm ürün ve hizmetler için helal belgelendirme çalışmaları uygulanır hale gelmiştir.
Aslında “helal” olmayan hiçbir ürün bizim (Müslüman tüketici) için güvenilir değildir. Bu yüzden helal belgelendirme çalışmalarının uygulandığı ürünler ürün güvenliğine sahip ürünlerdir.
HELAL, BİR ÜRÜN GÜVENLİĞİ ÇALIŞMASIDIR
Başta gıdaların, yani hayatımızın devamını sağlamak için dışarıdan vücudumuza aldığımız yiyecek ve içeceklerin güvenilirliği, daha geniş kapsamda ise kozmetik ürünleri, tekstil ürünleri ve tüm diğer tükettiğimiz ürünler hakkında bilgi sahibi olmak, emin olmak için helal belgelendirme çalışmalarına ihtiyacımız var..
Tabii ki hizmetler de. Sağlık hizmetleri, turizm hizmetleri…
HELAL ÇALIŞMALARI TÜKETİCİ TERCİHİNE SAYGIDIR
Üç günde bir medyada yer tutan kaçak et, bozuk et, eti yenmeyen hayvan eti, bazı hastalıkların sebebi gösterilen yanlış gıda uygulamaları.
Biz bu ürünleri bize zararı olsun diye mi tüketiyoruz?
Günümüzdeki ürün ve bileşenlerinin çeşitliliği, ürünlerin sadece üretildiği coğrafyada değil tüm dünyada erişilebilir halde olması mevcut riskleri arttırmaktadır.
Bu risklerin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak helal belgelendirme çalışmaları ortaya çıkmıştır.
Bağımsız belgelendirme kuruluşları talep edilen ürün ve hizmetleri üçüncü bir göz olarak yerinde incelemekte, standartlara uygunluğunu denetlemekte ve belgelendirmektedir.
Tüketici bu sayede ürün ve hizmetlerin İslam dini açısından uygunluğunu çeşitli işaretlerle anlayabilmektedir.
Kültür, inanç ve yaşam tarzlarına göre seçici olmak zorunda olan insanoğlu, yaşadığı dünyada gerçek bir denetçi olmak durumundadır. Sağlıklı bir hayat için üreticinin ne ürettiğinin, tüketicinin de ne tükettiğinin bilincinde olması; denetim mekanizmasının ise güvenilir taraflarca yürütülmesi gerekmektedir.
Dini, ilmi, vicdani boyutu olan helal belgelendirmede; temel değerlerin korunması bakımından standardizasyon ve denetim büyük önem arz etmektedir.
Belgelerin güvenilirliğinde, hammaddeden başlayarak mamul madde aşamasına kadar zincirin her halkasının sağlamlaştırılması, bütün proseslerin ve ürün bileşiminde bulunan katkı maddelerinin kaynağından emin olunması, üretim-denetim mekanizmalarının kontrollü çalışması, etiketlerdeki beyan ile gerçekteki içerik tutarlılığının analiz edilerek İslami kriterlere uygunluğunun ortaya koyulması gerekmektedir.